Риши Сунак е новият премиер на Великобритания, след като Лиз Тръс

...
Риши Сунак е новият премиер на Великобритания, след като Лиз Тръс
Коментари Харесай

РЕВОЛЮЦИОННО: Индиец е новият премиер на Великобритания

Риши Сунак е новият министър председател на Англия, откакто Лиз Тръс подаде оставка предходната седмица. Това стана ясно в 16 ч. българско време през днешния ден (24 октомври), откакто другият любимец - Пени Мордонт, се отдръпна от конкуренцията.

Причината беше, че тя не съумя да събере нужните 100 гласа поддръжка от депутатите на Консервативната партия. Това е минимумът, който би трябвало да се регистрира, с цел да се включи даден политик в конкуренцията за водач на торите.

Вчера някогашният премиер Борис Джонсън се оттегли от конкуренцията, като съобщи, че има поддръжката на 100 депутати от торите, само че те са по-малко от тези, подкрепящи Сунак. Така кандидатурата на Сунак остана единствената и той ще бъде министър председател на Обединеното кралство.

Риши Сунак е някогашен министър на финансите от 2020 година до 2022 година, а преди този момент и основен секретар във ведомството - от 2019 година до 2020 година Член е на Консервативната партия, той е участник в Народното събрание от 2015 година насам.

Риши Сунак е някогашен министър на финансите от 2020 година до 2022 година, а преди този момент и основен секретар във ведомството - от 2019 година до 2020 година Член е на Консервативната партия, а също и на Народното събрание от 2015 година насам.

Риши Сунак е роден във Англия и е с индийски корени. Назначаването на Сунак за министър председател на Обединеното кралство е същинска гражданска война в консервативната английска традиция, защото политик с корени от някогашната английска колония става отпред на страната. Революционно е и че Сунак е третият министър председател на страната в границите на една година. 



42-годишният Сунак се кандидатира за водач на мястото на Борис Джонсън по-рано това лято и стигна до финалния стадий дружно с Лиз Тръс, откакто получи най-голяма поддръжка от депутатите от Консервативната партия. По време на акцията си той предизвести, че данъчните проекти на противника му ще навредят на стопанската система, само че посланието му не съумя да се хареса на всички членове на партията и той загуби с 21 000 гласа. В последна сметка се оказа, че е бил прав за данъчната политика на Лиз Тръс и на уволнения от нея канцлер Куази Куартенг.

Сунак стана народен представител едвам през 2015 година от изборния регион Ричмънд в Северен Йоркшир. Малцина отвън Уестминстър бяха чували за него, само че до февруари 2020 година той беше канцлер на хазната.

Бързо му се наложи да се оправи с пандемията от ковид и да похарчи големи суми, с цел да поддържа стопанската система " над водата " по време на локдауна. Това не беше елементарно за човек, който се смяташе за реакционер, прилагащ ниски налози и разноски и принадлежащ към крилото на Тачър в партията. Но всички ходове, които предприе, усилиха известността му, написа BBC.

Репутацията му беше накърнена след спор за данъчните каузи на брачната половинка му, а скоро по-късно Сунак получи санкция за нарушение на разпоредбите на локдауна.

" Аз съм първо потомство преселник. Родителите ми са емигрирали тук и са пристигнали в тази страна, с цел да изградят живота си. Що се отнася до възпитанието ми, през уикенда навестявам храма - индуист съм - само че също по този начин всяка събота не пропущам мач на „ Светците ” (б. р. - футболният клуб от град Саутхемптън), сподели преди време Риши Сунак, който има огромни шансове да оглави Консервативната партия и да стане министър председател на Обединеното кралство.

Бившият ковчежник на Англия е роден през 1980 година в град Саутхемптън, откъдето са и футболните му пристрастия. За разлика от предшественика си Саджид Джавид, който израства на „ най-опасната улица ” във Англия в Бирмингам, Риши Сунак получава елитно приблизително обучение в колежа „ Уинчестър ” преди да приключи университета в Оксфорд с дипломи по философия, политология и стопанска система през 2001 година

Пет години по-късно пази и магистратура по бизнес администрация в университета „ Станфорд ”, Съединени американски щати. Преди да влезе интензивно в английската политиката през 2015 година, когато е определен за член на Народното събрание от партията на консерваторите, работи за капиталовата банка „ Голдман Сакс ” в лондонското Сити.

Въпреки „ скромния “ си генезис, Риши Сунак е женен за дъщерята на шестия най-богат човек в Индия Нараяна Мурти - Акшата, създател на един от колосите на осведомителните технологии „ Инфосис “.

Риши Сунак и Акшата Мурти подписват брак през 2009 година и имат две дъщери – Кришна и Анушка. Дамата има лична фешън компания и също по този начин управлява капиталов фонд, учреден от татко й на нейно име.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР